NK snowboarden 2017

Zilver op het NK 2017

Zondag 26 maart was het dan zover, we vertrokken met een grote groep snowboarders van borstelbaan De Schans naar het NK snowboarden en freeski in Laax, Zwitserland. De week waar ik een heel jaar naartoe heb getraind om te laten zien wat ik kan en om natuurlijk met een podium plaats naar huis te gaan. Dit jaar was voor mij het eerste jaar dat ik met de oudere klasse mee moest doen, de Open Women.

Trainen aan het begin van de week

De week begon met maandag en dinsdag trainen, eerst carven op de piste en vervolgens nog trainen in de reuzenslalom. En vervolgens lekker lunchen in de zon, mij hoor je niet klagen! Nog een paar afdaling in het funpark en de half pipe en het snowboarden zat er al weer op voor de dag. Op tijd terug naar het appartement op de benen een beetje te sparen voor de rest van de week, want woensdag was de eerste wedstrijd al.

Eerste wedstrijd

Woensdag stond de reuzenslalom op het programma, alle riders van ons team inclusief trainer Metten Maas deden mee aan dit onderdeel. In mijn categorie deden maar liefst elf dames mee, ik had voor mijzelf het doel gesteld om bij de top 5 te eindigen en dat is gelukt. Ik was tevreden met mijn eerste resultaat. Ook mijn broertje had het goed gedaan, hij mocht zelfs brons in ontvangst nemen. ’s Middags hebben we nog getraind op de schansen die er lagen en in de cross.

Laax 2017 NK SBX (108)

Focus op de cross

Donderdag stond er parallelslalom en big air op het programma. Ik had de keuze gemaakt om deze dag geen wedstrijd te rijden, maar me vol te focussen op de cross van vrijdag. ’s Morgens heb ik een beetje het gebied verkend met Josse Boon en ’s middags was de officiële training van de cross. Een goede training gehad in de course, ik was klaar voor de wedstrijd.

Mijn onderdeel

Vrijdag, crossdag. De dag waar ik al de hele week naar uitkeek. Mijn doel voor die dag was top 4 rijden. We begonnen de dag met training in het parcours, na de training was ik als 29e aan de beurt bij de kwalificaties. Ik had de snelste kwalificatie tijd in mijn categorie en ik was zelfs sneller dan oud-olympiër Bell Berghuis. Ook was mijn kwalificatie tijd maar slecht 0,56 langzamer dan die van mijn trainer Metten Maas! In de halve finale lag ik eerste, met slalommer Michelle Dekker niet ver van mij vandaan. In de finale moest ik het opnemen tegen snowboardcrosster Bell Berghuis, slalommer Michelle Dekker en freestyler Babs Barnhoorn, een finale met niveau. En spannend was het zeker! In de startsectie lag ik aan kop naast Bell Berghuis, helaas liep ze uit in de tweede bocht uit en kon ik haar niet meer inhalen. De tweede plaats was voor mij, een prestatie waar ik super trots op ben! Ook mijn broertje Bart en trainer Metten Maas wisten een tweede plaats te behalen.

SBX-Trophy IV in Kühtai

Zaterdag en zondag zou eigenlijk nog de laatste stop van de SBX-Trophy in Grasgehren zijn, maar door de warmte is deze verplaatst naar Kühtai en helaas alleen maar op zaterdag wedstrijd. Zaterdag om half 5 stond de wekker want om 8 uur moesten we al weer in Kühtai zijn. Er was die dag geen kwalificatie run in verband met dat het dan te lang zou gaan duren, meteen heats dus. In de kwart en halve finale wist ik met een ruime voorsprong als eerste over de finish te komen. In de finale ging het alleen mis. Ik lag tweede, vlak achter de nummer één, maar ging onderuit. Ik moest genoegen nemen met plaats vier. Omdat dit de laatste stop was van de SBX-Trophy was er ook een overall ranking, hiermee was ik tweede geworden.

Laax 2017 NK SBX (675)

Einde seizoen

Het sneeuwseizoen is nu officieel ten einde. Zaterdag 8 april zullen nog de clubkampioenschappen op De Schans in Uden zijn, hierna is de borstelbaan ook gesloten.